Se Alfabet – Hvis du trænger til at lytte til ord, der bliver til ren musik

Ok. Det her er temmelig nørdet. Men jeg må indrømme, jeg nød det. Min veninde not so much. Hvis du ser videoen, kan du måske på forhånd mærke, om du tror, det kunne være noget for dig.

Jeg synes bare, det var lidt fedt at sidde der i mørket og synke stille ind i sprogets poesi og lade mig forføre af den rytme, systematik, skønhed og gru, teksten rummer, for en stund. Hvor tit giver man sig selv lov til at træde ind i den tilstand? Jeg følte mig glad bag efter.

Det er teksterne fra Inger Christensens digt Alfabet, som Teater Ord/Blindt iscenesætter på Litteraturhaus på Møllegade. Og man kan sagtens få noget ud af det, selvom man som jeg, ikke rigtigt har læst hende før.

Man føler sig så tryg i det ord-univers, synes jeg. Hele tiden bliver man grebet igen. Det, der bliver sendt ud, kommer tilbage igen. Det handler om livet og døden. Om det, der findes, og det, der er i fare for at blive tilintetgjort. Det er det helt konkrete nære og det kæmpestore universelle. Det er naturen og elementerne jord, ild og vand, der alle er med på rekvisitlisten.

To ærgerlige ting. De har valgt, at fortælleren skal være en enspænder-digter, der går og hoster på sit kolde kammer. Den kliché kunne jeg godt have undværet. Og så starter de stykket med, at vi skal se digteren spise et æble. Så sidder vi der. Og venter. Det er meget irriterende. Hvis man vil fange sit publikum, er det en dårlig idé at starte en fortælling med en pause. Lad være med det.

I det hele taget er der flere ting i iscenesættelsen, der nærmest spænder ben for, at man kan mærke og nyde teksten. Flere gange fik jeg lyst til simpelthen at lukke øjnene og bare lytte. Og min veninde blev først fanget rigtigt ind, da ordene på et tidspunkt får lov til at leve i mørket. De slukker lyset, simpelthen.

Alligevel er teksten så stærk, at det er det hele værd, synes jeg. Og jeg synes, spilleren – Rasmus Rohde – kommer hæderligt i mål med at formidle den.

Stykket går til og med den 30. oktober. Her finder du billetter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *