De er super seje – De asylsøgende kvinder -på Edison

FOTO: CATRINE ZORN

Jeg synes, det er vildt fedt, det, der foregår på teater Edison lige nu!

Stykket ‘De asylsøgende kvinder’ er anderledes, fascinerende, imponerende. De er simpelthen så dygtige og dedikerede de kvinder, der synger i koret. Det kor, der fungerer som en samlet hovedrolle og fylder langt det meste af stykket. Jeg har aldrig set noget lignende. Man bliver revet med hele vejen af de kraftfulde og stålsatte kvinder i konstant bevægelse. Som et brusende, råbende hav i mørkt oprør og glitrende solskin på skift. Jeg kedede mig ikke et splitsekund.

Handlingen er hurtigt fortalt. Kvinderne er flygtet fra Nordafrika til Grækenland, fordi de ikke vil giftes med deres brutale fætre. De får asyl og beskyttelse mod fætrene, der kommer for at hente dem hjem og truer med krig mod Grækenland, fordi de bliver afvist. Kvinderne forsøger at passe ind i det nye land, men det er svært, når man er anderledes.

I min optik er det ikke asyl-tematikken, men formen, der er særligt spændende i forestillingen her. Klart, vi kan trække paralleller til nutiden. Ja, kvinderne føler sig fremmede og bliver set som anderledes. Ja, folk vil gerne have, de tilpasser sig. Og ja, kongen overvejer fordele og ulemper ved at lade dem blive. Men dybere når vi ikke. Som jeg ser det, er der ikke nye indsigter at hente rent politisk i det ældgamle græske stykke. (Det er 2.500 år gammelt, men man fandt kun ét ud af oprindelig tre akter). Handlingen er meget simpel og lidt tegneserieagtig.

Men formen er fantastisk!

Og det er på grund af den, at du skal gå ind og se det. De synger fedt. De går all-in. Masser af saft og kraft. De er ikke sådan at feje af banen. Det fungerer virkelig godt. Man mærker ikke et øjeblik, at de er amatører til noget som helst. De bevæger sig rytmisk ind og ud og frem og tilbage mellem hinanden og i formationer, der hele tiden skifter og transformerer sig på nye måder, så man er fastholdt og underholdt til musikken, der bliver spillet live på scenen imens.

Jeg er svært begejstret!

Stykket spiller fra 1.-16. februar 2020. Hvis jeg var dig, ville jeg gå ind og se det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *