Richard III på Kronborg

Jeg synes faktisk, det var en helt god oplevelse. Vildt at høre Shakespeares dystre poesi – og Mike Sheridans mørke musik – med det smukke, gamle slot som stemningsfyldt bagtæppe. Vildt med solen, der spiller med, mågerne, der skriger til, og mørket, der langsomt falder på og sniger sig ind på en, mens ondskaben eskalerer. (OBS: Det er KOLDT. Tag masser af varmt tøj og tæpper med.)

Richard vil have magt. Og der er INTET, han ikke vil gøre for at få det. Han lyver, manipulerer og slår ihjel uden at tøve. Spindoktori og kalkuleret brutalitet af værste skuffe. Hvorfor ikke, hvis det er det, der skal til? Det virker skræmmende tæt på noget, der kunne ske i dag.

Casper Crump gør det godt som Richard, synes jeg. Han er uhyggelig, når han rydder folk af vejen med en djævelsk og let latter på læben, sitrende, når samvittigheden alligevel får tag i ham, sølle, når galskaben rammer ham og næsten rørende, når han trygler for muligheden for at slippe væk i live med de berømte ord: “En hest! En hest! Mit kongerige for en hest!”

Det foregår på engelsk. Sproget er fantastisk. Og lidt svært. Og jeg blev distraheret indimellem, når mit fokus skulle springe fra spillerne på scenen til skærmen ovenover med den danske oversættelse. De tabte mig lidt i momenter, men de fik mig vundet tilbage igen. Og jeg synes, det var turen til Helsingør værd. Absolut.

Stykket spiller til den 23. august. Her kan du læse mere om det: https://hamletscenen.dk/forestilling/richard-iii/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *